Bułki – śniadaniowy ulubieniec Polaków

Bułki – śniadaniowy ulubieniec Polaków

Przy wyborze pieczywa na śniadanie – i nie tylko – Polacy kierują się przede wszystkim swoimi preferencjami. Większość z nas sięga rano po świeże, chrupiące bułki z ulubionymi dodatkami – wędliną, żółtym serem, twarogiem czy dżemem. Co do tego, że kochamy ten właśnie rodzaj pieczywa, nie ma żadnych wątpliwości.

Z jakich składników powstają bułki?

Bułki to odmiana delikatnego pieczywa. Najczęściej piecze się je z mąki pszennej, żytniej lub kukurydzianej, niemniej w marketach i piekarniach można zaopatrzyć się również w bułki wypiekane z innych mąk, np. orkiszowej czy gryczanej. Oprócz mąki podstawowymi składnikami bułek są woda, sól oraz drożdże. Często uzupełnia się go rozmaitymi dodatkami w postaci m.in. pestek dyni, pestek słonecznika, sezamu, nasion czarnuszki czy siemienia lnianego. Różnorodność w zakresie tych wyrobów jest obecnie na tyle duża, że każdy bez problemu znajdzie bułki, które będą mu najbardziej smakować.

Bułka jasna, żytnia czy z dodatkami – co wybrać?

Wybór bułek jest bardzo indywidualną sprawą. Do tych najpopularniejszych zaliczają się bez wątpienia kajzerki. W klasycznej wersji są to bułki pszenne – lekkostrawne i nieobciążające układu pokarmowego, w związku z czym idealnie nadają się dla osób narzekających na kłopoty z przewodem pokarmowym. Inne bułki białe, takie jak np. sznytki, bułki wiejskie czy bułki wrocławskie, również bardzo często lądują na polskich stołach.

Na brak zainteresowania narzekać też nie może bułka żytnia preferowana w szczególności przez osoby dbające o linię. Nie sposób nie wspomnieć tu i o grahamkach – są to bułki jasne powstające z pszennej razowej mąki graham, której zawdzięczają nazwę. W jej strukturze są wyraźnie widoczne otręby zawierające sporo cennego dla organizmu błonnika. Jak więc widać, jest w czym wybierać. O tym, że Polacy uwielbiają bułki świadczy to, że statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada w ciągu roku ponad 50 kg tego pieczywa.

Czym się kierować przy zakupie bułek?

Dzisiaj w bułki można zaopatrzyć się w wielu miejscach. Eksperci z działu pieczywa Carrefoura podkreślają, że kluczowe znaczenie przy zakupie bułek mają oczywiście prywatne upodobania, niemniej są też inne kwestie, które warto mieć na uwadze. Chodzi tutaj przede wszystkim o skład prezentowanych wyrobów. Zasada jest bardzo prosta: im jest on krótszy, tym lepiej. Zawsze warto poprosić sprzedawcę o udzielenie stosownych informacji.

Dobre bułki stanowią niezłe źródło m.in. kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, cynku, selenu oraz witamin A, E, K i z grupy B. Najwięcej potrzebnych dla zdrowia składników zawierają bułki pełnoziarniste. Naturalnie każdy ma niekiedy ochotę trochę zgrzeszyć – wówczas odpowiedni będzie np. słodki rogal z kruszonką, w sam raz na podwieczorek albo na drugie śniadanie. Jeśli ktoś woli coś na przekąskę w wersji wytrawnej, to z pomocą przyjdzie pasztecik z pieczarkami. Inną opcją może być posmarowana masłem bagietka z czosnkiem – sama w sobie jest na tyle pyszna i aromatyczna, że nie wymaga specjalnych dodatków.

Bułki – pieczywo nie tylko na śniadanie

Bułki kojarzone są przede wszystkim jako pieczywo śniadaniowe lub jako dodatek do rozmaitych potraw, m.in. zup, bigosu, fasolki po bretońsku czy mięsnych sosów. Wypada w tym miejscu przypomnieć, że na tym nie kończą się kulinarne zastosowania bułek. Jada się je przeważnie na zimno, ale równie wybornie smakują podaje na ciepło. Posiadająca włoski rodowód ciabatta albo bagietka wspaniale nadają się do zapiekanek, można je też pokroić na grzanki. To również dobra podstawa treściwych kanapek na ciepło.

W kuchni używa się nie tylko świeżych bułek, ale także i czerstwych. Jeżeli bułka nie nadaje się do kanapek, bo jest już zbyt sucha, wcale to nie oznacza, że nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Można ją namoczyć w mleku i wykorzystać do tradycyjnych kotletów mielonych albo zetrzeć na tarce, dzięki czemu uzyskuje się bułkę tartą niezastąpioną jako panierka. W poszukiwaniu inspiracji nie zaszkodzi poszukać przepisów, w których bułki występują w roli głównej – nie brakuje ich w książkach kucharskich oraz na kulinarnych blogach.

Czy warto jeść bułki i jakie są ich zalety?

Bez względu na to, czy komuś bardziej smakuje klasyczna półbagietka, grahamka czy inna bułka, nie opłaca się wykluczać takiego pieczywa z jadłospisu. Wysokiej jakości bułki z porządnym składem dostarczają organizmowi wielu składników nieodzownych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są poza tym bogatym źródłem węglowodanów, bez których będzie nam brakować energii. Ponadto na bazie bułek da się szybko przygotować coś do zjedzenia, ponieważ nie wymagają one żadnych przygotowań – od razu po zakupie nadają się do spożycia. Wypiekanie bułek ma w Polsce długie tradycje, do których nawiązuje obecnie sporo piekarni. Można też pokusić się o samodzielne przygotowanie bułek – biorąc pod uwagę dostępność składników i funkcjonalność współczesnych piekarników, nie jest to wcale tak trudne oraz skomplikowane, jak by się mogło na pierwszy rzut oka wydawać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here