Klasyczny strogonow z indyka

Król potraw rosyjskich, czyli Strogonow. Wspaniałe, niezwykle sycące danie, które każdy może wykonać we własnej kuchni. Zastępując wołowinę mięsem z indyka, zyskamy równie pyszną eksplozję smaków, w lekkostrawnej i przyjaznej dla portfela wersji.

Strogonow to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych na świecie. Zanim jednak zdecydujemy się na wykonanie go w swej domowej kuchni, warto zapoznać się nieco z ciekawą historią tej pysznej potrawki.

Wywodzi się ona z Rosji. Niektóre źródła mówią, że po raz pierwszy przyrządzona została przez francuskiego kucharza specjalnie dla cara Aleksandra I. Czy było tak rzeczywiście? Tego nie wiemy. Wiemy natomiast, że sama nazwa nadana została na cześć rosyjskiego rodu Strogonowów. W swej oryginalnej wersji robiony jest z delikatnej polędwicy wołowej, pieczarek, cebuli, ogórków kiszonych i kilku innych składników. Obecnie jednak znanych jest także wiele innych, zmodyfikowanych przepisów na Strogonowa z kurczaka, indyka, a nawet wegetariańskiego. Dziś przygotowaliśmy kilka świetnych receptur na dania bazujące na niezwykle delikatnym mięsie indyczym.

Klasyczny Strogonow z indyka

Klasyczny Strogonow to przede wszystkim niewielka ilość składników, tworzących wyjątkową kompozycję smakową. W wersji drobiowej wykonujemy go właściwie tak samo, jak znany na całym świecie Boeuf Strogonow, z tym że zamiast wołowiny, użyjemy piersi indyczej. Dzięki temu danie będzie bardzo lekkie, delikatne i z pewnością posmakuje nawet dzieciom. Klasyczny Strogonow z indyka świetnie smakuje zarówno bez dodatków, jak i w towarzystwie świeżego pieczywa.

TRUDNOŚĆ: Łatwe

ILOŚĆ PORCJI: 5

TYP POTRAWY: Obiad

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 2 kiszone ogórki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • 4 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 250 ml bulionu
  • 150 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

  1. Cebulę, ogórki oraz pieczarki kroimy w dowolny sposób. Mięso, po umyciu pokroić w paski, następnie delikatnie posolić.
  2. W dużym garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojonego indyka i przesmażamy go lekko. Następnie dorzucamy cebulę i smażymy około 4 minuty, po czym dodajemy pieczarki. Mieszamy przez kolejne 4 minuty.
  3. Do garnka dorzucamy musztardę, koncentrat pomidorowy, 4 kulki ziela angielskiego oraz liście laurowe. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
  4. Dodajemy ogórka kiszonego, sól, pieprz oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 20 min. Po tym czasie od razu można przystąpić do jedzenia.

Fit Strogonow z indyka z warzywami

Strogonow w wersji fit to idealne danie dla wszystkich miłośników tej pysznej potrawy, będących właśnie na diecie. Jest to także świetne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych alternatyw dla klasycznych dań.

TRUDNOŚĆ: Łatwe

ILOŚĆ PORCJI: 5

TYP POTRAWY: Obiad

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 2 duże papryki (najlepiej w 2 kolorach)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki kroimy w średniej wielkości kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy indyka, lekko solimy. Smażymy aż mięso się ”zamknie”.
  3. Dorzucamy cebulę, czosnek oraz paprykę. Smażymy około 3 minut, po czym dodajemy pieczarki i pozostawiamy na ogniu na 5 minut.
  4. Do garnka dodajemy wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około godzinę.

Strogonow z indyka to doskonała alternatywa dla klasycznego rosyjskiego dania. To potrawa jednogarnkowa, dzięki czemu jest prosta do przygotowania w domu. Co więcej, jest po prostu pyszna i idealnie sprawdzi się w roli obiadu, czy nawet kolacji dla całej rodziny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here