Tradycyjne greckie alkohole

Grecja to gorący kraj pełen słońca, pięknych plaż i smacznego jedzenia. Dzięki sprzyjającym warunkom pogodowym możliwa jest uprawa wielu roślin. Przede wszystkim Grecja znana jest z hodowli oliwek, winorośli i drzew cytrusowych. Nic dziwnego, że z tych produktów wytwarzana jest żywność oraz napoje, również te alkoholowe. Jakie trunki pochodzą z Grecji? W tym artykule przedstawimy ci krótko greckie alkohole.

Aromatyczne wina

W starożytności Grecja była krajem, który przodował w produkcji wina. Jeśli uważaliśmy na lekcjach historii, powinniśmy pamiętać, że w tamtych czasach w Grecji odbywały się Dionizje, czyli święta na cześć Boga wina – Dionizosa, podczas których odbywały się różne pokazy teatralne oraz piło się duże ilości wina. Dziś, w sklepach możemy znaleźć wina pochodzące z różnych regionów Grecji. Różnią się one smakiem i aromatem. W zależności od rodzaju, nadają się one zarówno do obiadów mięsnych, jak i deserów i przekąsek.

Bursztynowa Metaxa

Metaxa to stosunkowo dość młody trunek. Jest to odmiana destylatu z domieszką wina muskatowego. Smak tego greckiego alkoholu wzbogaca się ekstraktami ziół, a jednym ze składników są również płatki róż. Butelki Metaxy oznaczane są gwiazdkami, które przedstawiają liczbę lat leżakowania destylatów winnych. Im więcej gwiazdek, tym starszy i lepszy jest ten trunek. Można pić go samodzielnie lub zrobić z niego drinka. Dobrze komponuje się z tonikiem, kostkami lodu i plastrem pomarańczy.

Anyżowe ouzo

Bardzo popularnym, wysokoprocentowym greckim alkoholem jest ouzo. Będąc w Grecji, można go spotkać na każdym kroku. Ma specyficzny anyżowy smak, który niekoniecznie przypada naszym rodakom do gustu. Ciekawostką na temat ouzo jest to, że po wlaniu do niego wody, zmienia kolor na mleczny. Przeważnie pija się go schodzone lub z dodatkiem kostek lodu. Często turyści kupują ten grecki alkohol jako pamiątkę z wakacji.

Grecka wódkaTsipuro

Kolejnym mocnym, greckim alkoholem jest tsipuro. Ten trunek wydaje się mniej popularne niż ouzo, jednak tak naprawdę przez rodowitych Greków wybierany jest częściej. Wytwarzany jest z winogron, przez co posiada delikatnie kwaśny smak. Nie powinno dodawać się do niego anyżu, jednak czasem można takie spotkać. Wtedy jednak w smaku bardzo przypomina ouzo. Do tsipuro dodaje się również inne dodatki, w zależności od tego, w jakim regionie Grecji jest wytwarzany.Ten alkohol pije się solo oraz jako dodatek do drinków – można śmiało nazwać go grecką wódką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here