Zaskocz swoją teściową wypiekami. Z naszymi radami to się uda!

Wiele utarło się mitów na temat relacji teściowa-synowa, choć bądźmy szczerzy, niektóre teściowe dają „popalić”. Synowa szczególnie młoda (choć nie mamy na myśli tylko wieku, ale i staż małżeństwa) często ma ciężko, słuchając niewybrednych komentarzy na temat swoich dań, a fakt, że samodzielnie nie piecze ciasta jest kolejnym pretekstem, by znowu wygłosić swoje uwagi. Dlatego jeżeli chcecie zaskoczyć swoją teściową pysznymi wypiekami, to z naszymi radami to się uda. Oczywiście kluczowe znaczenie ma wybór właściwego sklepu cukierniczego z artykułami do wypieków.

Będziemy szczerzy, pieczenie nie jest żadną wiedzą tajemną, dlatego też nie trzeba obawiać się, że trudno jest samodzielnie upiec ciasto. Wystarczy tylko odpowiedni przepis, odrobina sprytu i co także ważne odpowiednie sprzęty kuchenne. Na samym początku musicie wiedzieć, że dobry mikser to podstawa, gdyż dzięki niemu poradzicie sobie nawet z przygotowaniem trudnego ciasta drożdżowego, gdyż odpowiednie łopatki zasadniczo wykonają całą pracę za Was. Najlepiej wybrać oczywiście mikser z misą, gdyż jest w pełni automatyczny. Wy tylko wsypiecie składniki czy wbijecie jaja, a on zrobi resztę. Następnie bardzo ważna jest waga kuchenna, dzięki niej nie będziecie zastawiać się ile to 6 gram i jak gramy przełożyć na łyżki. Na samym końcu oczywiście są niezbędne szpatułki. Tutaj polecamy Wam te wykonane z silikonu, dzięki temu przełożenie ciasta do blachy nie będzie żadnym problemem.

Artykuły do wypieków czas zacząć kompletować

Skoro mamy już sprzęty, to czas także zakupić artykuły do wypieków. Niezbędne są blachy, ale także tylki czy adaptery do nich. Przydadzą się jeszcze foremki na muffiny czy nawet kolorowe barwniki, które są w 100% naturalne. Pamiętajcie też, że aby ciasto nie przywierało Wam do blachy, konieczne jest stosowanie odpowiedniego papieru. Możecie także zdecydować się na teflonową folię do pieczenia wielokrotnego użytku, co pozwoli Wam całkiem sporo zaoszczędzić. Doskonały wybór różnych akcesoriów w bardzo korzystnych cenach znajdziecie w sklepie cukierniczym elhandel.pl.

Wybór składników i znalezienie odpowiedniego przepisu ma znaczenie

Musicie pamiętać, że na jakość waszego wypieku mają duży wpływ składniki, jakich używacie i tutaj absolutnie nie można oszczędzać. Jeżeli w przepisie podana jest czekolada gorzka to koniecznie taką dodajcie, przy czym im więcej w jej składzie kakao, tym lepiej. Ponadto pamiętajcie też, żeby przesypywać mąkę, gdyż dodaje ciastu lekkości. Nie przesadzajcie z kolei z proszkiem do pieczenia, a więc używanie go na zapas nie ma sensu, gdyż ciasto albo wypłynie z blachy, albo też wyjdzie Wam zakalec. Ostatnia nasza rada na temat jakości składników: koniecznie kupujcie jajka od szczęśliwych kurek, czyli te ekologiczne. Nie tylko ich smak jest lepszy, ale i nie przyczyniamy się do cierpienia zwierząt. Skoro już wiecie, jak ważne są produkty, to również ważny jest sam przepis. Często w książkach kucharskich są zwykłe buble, dlatego zdecydowanie lepiej wykorzystać rodzinne przepisy, a jeżeli w Waszej rodzinie nie ma zwolenników pieczenia, to znajdziecie przepisy w Internecie. Najlepiej wybrać takie, które mają pozytywne oceny.

Przez żołądek do serca teściowej

Ta zasada sprawdza się nie tylko w przypadku mężczyzn, także ich matki trzeba zaskoczyć. Dlatego mamy dla Was świetny przepis. Tym ciastem zrobicie wrażenie. Otóż na samym początku trzeba przygotować biszkopt. My wykonamy taki z 6 jaj. Zatem ubijamy 6 białek, następnie w drugiej misce do żółtek dodajemy szklankę cukru. Wszystkie składniki łączymy, dodając 1,5 szklanki mąki tortowej i pół tej ziemniaczanej. Na samym końcu dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia. Cisto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu przekrawamy na 3 płaty. W międzyczasie robimy krem, a mianowicie ubijamy śmietanę(słodką około 1 litra) dodajemy cukier, a następnie rozdzielamy na 3 części. Do jednej dodajemy roztopioną czekoladę, około 100 gram. Do drugiej części dodajemy tylko i wyłącznie barwnik spożywczy, a do trzeciej 100 gram malin czy innych owoców oraz kolorowy barwnik. Oczywiście biszkopt przekładamy kremami, a całość jeszcze dekorujemy używając tylek. Warto jeszcze ciasto przystroić perełkami czy innymi dekoracjami. Efekt „wow” gwarantowany.

Takie ciasto nie tylko obłędnie wygląda, ale i smakuje. Gwarantujemy zaskoczycie nie tylko teściową, ale i siebie tym, że potraficie piec tak genialne wypieki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here