Palarnia kawy. Dlaczego warto pić świeżo paloną kawę?

Wielu dorosłych Polaków przyznaje się do picia kawy. Część z nich sięga po nią dla pobudzenia, inni z przyzwyczajenia, a dla niektórych motywacją jest po prostu lubiany przez nich smak. W każdym z tych przypadków zamiana kawy kupowanej w paczkach na świeżo paloną pozwoli odczuć radykalną różnicę. Dlaczego warto sięgać po kawę z palarni?

  1. Smak
  2. Skład
  3. Świeżość

Prawdą jest, że do naszych filiżanek trafia bardzo dużo kawy rozpuszczalnej, sproszkowanego cappuccino nie mającego zbyt wiele wspólnego z oryginałem czy efektu pracy ekspresu na kapsułki. Czym różni się od tych napojów prawdziwa kawa?

Smak

Różnicę najszybciej odczuć można na podstawie samego smaku. Efekt ostateczny, nawet w przypadku tego samego rodzaju ziaren, może być różny, ponieważ wszystko zależy od sposobu wypalania, czasu trwania i temperatury tego procesu. Nie ulega natomiast wątpliwości, że po zmieleniu intensywny aromat utrzymuje się jedynie przez kilka godzin, najlepiej jest więc czynić to bezpośrednio przed zaparzeniem gotowego napoju.

Ten niepowtarzalny smak można także zabrać do pracy. Kawa do biura może zyskać zupełnie nową jakość, wystarczy wykorzystać moc oferowaną przez ekspresy do biur. Jeśli chodzi o tego typu usługi, jakie również zaproponować może palarnia kawy Warszawa stwarza naprawdę szerokie możliwości, warto więc poszukać swojego ulubionego aromatu i idealnej oferty.

Skład

Specjaliści żywienia już dawno stwierdzili, że kawa nie jest szkodliwa. Wręcz przeciwnie: korzystnie wpływa ona na metabolizm, pobudza do pracy układ krwionośny, jest antyoksydantem. Warunkiem tych korzyści jest jednak dobry skład napoju. Zdecydowanie najlepsza, także jako kawa do biura, jest ta świeżo palona. Na drugim miejscu znajduje się ta zaparzana. Unikać należy natomiast rozpuszczalnej, szczególnie w wariantach 2w1 lub 3w1, gdzie dominuje cukier.

Świeżość

Świeżość stanowi tak naprawdę właśnie tę cechę palonej kawy, z której wynikają wszystkie inne dobroczynne właściwości. W przypadku produkcji na masową skalę wypalone ziarna są schładzane wodą, aby cały proces przebiegał szybciej i sprawniej. Powoduje to uszkodzenie i kruszenie ziaren, a w konsekwencji utratę wartości. Jeśli natomiast działanie realizuje palarnia kawy, ziarna mają możliwość naturalnego stygnięcia, co w prawidłowy sposób zatrzymuje jej smak.

Warto więc postarać się, aby w kwestii smaku, jaki dostarcza kawa do biura Warszawa mogła korzystać z tego, co najbardziej aromatyczne, tym bardziej, że napój ten korzystnie wpływa na atmosferę pracowniczych spotkań i biznesowych rozmów.

 

 

Poprzedni artykułCatering dietetyczny Warszawa – jak dobrze wybrać?
Następny artykułBudowa dla wymagających

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj